Havørn
kontakt

 

 

Kajak byggeprojekt

 

 

 

Her er vist et første forsøg på at bygge en havkajak.

Modellen er en "Petrel" beskrevet i Nick Schades bog "Building Strip-Planked Boats". Byggeriet blev påbegyndt sidst i januar 2012.Kajakkens form er stærkt inspireret af de grønlandske fangerkajakker, der i modsætning til denne, blev opbygget med skin trukket over en træramme.
Det er fascinerende, at eskimoerne har overlevet i mange århundreder under ekstremt barske forhold, ved at sublimere deres redskaber bygget af de til rådighed værende stærkt begrænsede naturlige ressourcer.


En forladt vinterbolig et sted i Diskobugten fotograferet omkring 1976.

 

 

 

 

Dette er selvsagt ikke en byggeanvisning, men blot en erfaringsformidling som supplement til andre byggeprojekter på nettet, som jeg har haft stor nytte af at følge.

Jeg satser på, at billederne illustrerer det meste, men bestræber mig for, at kommentere detaljer, der kan have interesse for andre selvbyggere, der som jeg selv har skullet vælge mellem mange mulige byggedetaljer.

Den bygges efter "Strip-metoden" ved at sammenlime trælister, der slutteligt armeres med glasfiber. Modellen er som nævnt en Petrel, 518 cm lang og 51 cm bred. Skrogets dimensioner er taget direkte efter målene i Nick Schades bog, mens dækket er hævet i 8 af de midlertidige spanteområder, primært for at skabe plads til fødder i størrelse 47.

 

 

Kajakkens data blev taget fra bogen og tastet ind i MS Excel.
Det havde været nemmere at købe de målfaste tegninger, eller tegne spanterne direkte ud på spånpladen ved hjælp af en tegnevinkel med tommeinddeling, men idet jeg havde besluttet at hæve dækket, ville jeg simulere silhuetten af kajakken til hjælp for fastlæggelsen af, hvor meget de enkelte spanters højde skulle øges.

Derfor måtte det en tur ind i Excell. Forøgelsen blev indlagt som en procentuel øgelse af dækkets højde over samlingen mellem skrog og dæk, kaldet "sheerline" på engelsk.

Hvad hedder det egentligt på dansk? Lønning er vel ikke helt det samme, idet det vist er overgangen mellem fribord og dæk.

PS. Efter nogen debat på nettet fremgik det, at "skillelinie" er det danske ord for "sheerline"

 

 

 

Silhuetten simuleres og spanterne udregnes samt tegnes op af programmet Excel, hvorefter spantekurven kopieres til et gammelt Corell Draw program, for at blive skaleret til målfast udprintning.
Et CAD-program havde været nemmere at anvende, men nu kendte jeg jo både Excel og mit gamle Corell, så det holdt jeg mig til.
Der viste sig i øvrigt, at være fejl i bogens data. De korrigerede tal kan findes på Nick Schades hjemmeside: http://building-strip-planked-boats.com/content/changes-and-corrections

 

 

 

 

Svært at finde egnet grantræ. Købte først et par brædder med lidt for mange knaster, og var en overgang indstillet på at bygge i fyr i stedet.
Løb så i sidste forsøg ind i nogle fine granbrædder uden knaster. Jeg tror jeg betalte omkring 300 kr. for dem alle.

 

 

Listerne skæres i 5mm x 20 mm, samt enkelte i 5 mm x ca. 8 mm.
Idet jeg allerede havde et lille arbejdsbord med indbygget håndrundsav, valgte jeg at benytte ovenstående metode til at skære listerne. Det fungerede rigtigt fint, men det fordrer, at der er plads i lokalet til den dobbelte bræddelængde. Jeg måtte åbne yderdøren.
En spand sand forhindrer bordet i at traske omkring i værkstedet.
”Stabiliserings-landet”, vist under skruetvingerne til højre, fik jeg ikke brug for. Det var nemmere at lade brættet glide langs min hånd beskyttet af en handske.
Savklingen med 24 tænder blev udskiftet med en 48-tands, hvilket ikke var strengt nødvendigt.

 

 


Savsmuld og støv i hele værkstedet og et pænt stykke op ad trappen til den ”fine” del af boligen.
Det forsinkede projektet noget, fordi jeg foretog et sidespring og videreudviklede tilbehørs-programmet til min "powertool-portefølje". Se menupunktet Værktøj

 

 

Spanteplaceringen afsættes på jiggen, der er opbygget af to 1” x 5” brædder.

 

 

Spanteplaceringen opmærkes vinkelret på den udspændte ståltråd ved hjælp af en plade med indtegnet vinkelstreg.

 

 

Udskæring af spanter.

 

 

Spanterne blev kantslebet ved hjælp af båndpudseren monteret på bordet

 

 

 

Sheerlisten er monteret. Den blev sammensat af to 8 mm lister. En liste på 20 mms bredde var ikke glad ved at skulle krumme så meget.

 

 

 

Spaterne er linet op mod ståltråden, der markerer midten af jiggen. Tænkte først at anvende murersnor, men er glad for ståltråden, der ikke er let at forskubbe.

 

 

 

Jeg fravalgte Nick Schades metode med en intern rygrad til fordel for "Jig - metoden", der nok er lidt lettere at opstille.
Har fortrudt lidt, at jeg også fravalgte den interne stævn og hæk.

 

 

 

Før kaldte vi det Bordtennisrummet, nu hedder det Værftet.
Hvis du finder dit værksted for trangt, så anskaf et fotografiapparat med en rigtig kraftig vidvinkellinse :-)

 

Tilbage - Frem