kontakt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Macro Foto Optagelse

 I 2012-13 begyndte jeg med macrofotografering hvorfra nedenstående beskrivelse "Den Første Opstilling" stammer.

Efterfølgende har jeg ombygget opstillingen og føjet mere til denne beskrivelse, men også valgt at bibeholde den oprindelige for at illustrere min og mange andres tilgang til macrofotografering:

Du køber noget udstyr og knipser løs og finder så ud af, at nogle resultater bliver fine, mens andre, der er for dårlige, får dig til at eksperimentere og ombygge.

En stor del at mit første udstyr er hjemmelavet fordi det var sjovt, og fabriks-fremstillet macro-udstyr dengang var sindsygt dyrt.

Nu 5-6 år senere er situationen helt anderledes. Kineserne er gået ind på markedet så alt er blevet billigere, og den teknologiske udvikling er som bekendt forrygende.


Du kan nu købe automatiske macroskinner, super gode zoom-macroobjektiver og lignende til fornuftige priser.

En del kameraer formår sågar at udføre automatisk fokusskift mellem hver optagelse, hvilket ved de fleste almindelige macrooptagelser kan erstatte macroskinnen, der ellers flytter kameraet mellem hver optagelse.

 

 

 

Man bygger ustandseligt videre på sin macroopstilling efter hånden som den ene mere eller mindre geniale ide rammer ens bevidsthed.

Der skal eksperimenteres med lyssætningen, objektiv-kombinationer skal afprøves, macroskinnen skal forbedres, insekterne indfanges osv. osv.

 

Vibrationer er kritiske ved macrooptagelser, særligt ved de vanskelige opgaver hvor motivet f.eks. kun er 1,2 mm bredt.

Her opdager man, at selv et arbejdsbord på et betongulv i kælderen i et parcelhuskvarter bevæger sig - Jorden ryster selv klokken et om natten, når alt ellers ånder ro.

Man må så hygge sig med at konstruere støddæmpere til bordbenene.

Og de virker selvfølgeligt - tror jeg nok.

 

 

Nuværende Opstilling

 

(Klik for at forstørre)

I sommeren 2018 ombyggede jeg min macroskinne til en mere fleksibel udgave.

Jeg kunne selvfølgelig have anskaffet en fabriksfremstillet fra Kina, men nej tak.

Der blev brugt et par fotokomponenter fra skuffen, og en overskuds legetøjsmotor fra Kina. En stepmotor ville have krævet ombygning af min gamle analoge timerstyring.

 


Ny macro-skinne.

 

 

Ny macroopstilling.

 

 

Her er en video af den gamle opstilling lige inden den blev erstattet

 

 

 

Den Første Opstilling

Et foto af en lille genstand (Macro-foto) vil have en meget begrænset dybdeskarphed, dvs. kun det område af objektet, der har næsten samme afstand til kameraet, kan blive skarpt på et enkelt billede.

 

Skal man fotografere små genstande må man derfor optage mange billeder fra forskellige afstande og derefter sammensætte det endelige billede ud fra de skarpe områder i de enkelte delbilleder.

Man har derfor brug for en ”Macroskinne”, der kan flytte og fiksere kameraet i præcise intervaller for hver optagelse, og den skal helst være automatisk, idet der ofte skal tages 100 optagelser med f.eks. 6 tusindedels millimeters afstand mellem hver.

 

En Macroskinne koster langt mere end spidsen af en statsministers sko, så det giver mening og er sjovt at lave en af forhåndenværende materialer samt en smule billige stumper fra Kina.

 

 

Første forsøg.

Objektivet monteret med manuelle mellemringe købt i Kina til 42 kr. sættet.

 

Et brædt monteret på to skuffebeslag (den gode type med glidekugler) muliggør kameraets vandring i et plan i forhold til objektet, der ses i venstre side fastholdt af et krokodillenæb.

Med gearhjulet til højre kan kameraet flyttes manuelt i ens intervaller.

 

 

 

Et gummibånd belaster slæden, så den altid løber i helt samme bane.

 

 

 

For at måle kameraets vandring, sendes en laserstråle fra det gule vaterpas til et spejl, der vinkles af skinnens position, via et andet spejl til en tommestok ophængt på lokalets bagvæg.

 

 

 

Den endelige opstilling hvor fremføringen er blevet motoriseret og den gamle timer fra det analoge mørkekammer er ombygget til automatisk at styre optagelserne fra start til slut.

 

 

 

 

Styringen indstilles til hvor stor længdeafstanden skal være mellem de enkelte delbilleder og slutpossitionen for optagelserne findes og indstilles med en stemmeskrue fra en guitar.

Lasermålingen blev ombygget, men monteres ikke længere efter at styringen blev helt færdig. Laseren blev til sidst anvendt til at fastslå de korteste trin som opstillingen kunne levere, hvor afstandsspringene stadig er jævne.

Forbløffende nok kan opstillingen anvendes helt ned til afstandsspring på 0,006 mm, bedre end mit objektiv kan klare.

 

 

 

 

De helt små objekter fotograferes med et mikroskopobjektiv varmelimet direkte på et gammelt teleobjektiv.

Ja - Vi mener det med anvendelse af forhåndenværende materialer, ellers var det blevet urimeligt dyrt, at prøve denne metode til macrooptagelser.

 

 

 

 

Det er svært at placere objektet godt, og belysningen er kritisk. Man er nødt til at prøve sig frem.

Indirekte lys virker bedst. Her er reflektoren en flamingokop, der sænkes ned omkring insektet under optagelserne.

 

 

 

 

En hveps er så stor, at den kan optages med et almindeligt macroobjektiv med mellemringe. Et omvendt standardobjektiv eller et objektiv fra et gammelt forstørrelsesapparat kan også bruges.

 

 

 

Der er rigtigt mange aspekter i macrofotografering

Internettet er en guldgruppe af viden. Det meste jeg kender til emnet, har jeg fundet via dette gigantiske forum, der i skrivende stund har ikke mindre end 143.04o artikler om emnet.

http://www.photomacrography.net/forum/

 

Dette link viser nogle af mine macrofotografier:

http://svenh.dk/albumdiv.html

 

 

- Til Fotoalbum - - Til toppen -